Tarih: 30 Nisan 2019

Tarih: 30 Nisan- 5 Mayıs

Faaliyet Yeri: Sivridağ – Antalya

Hava Durumu: Faaliyet boyunca 23-24 derece güneşli, perşembe günü yağışlı

Ekip:  Müge Çelik, Tuğba Gergin, Cem Cömerd, Boran Yetgin, Ceren Mutlu, Şirin Güneş Cansız

Su Kaynağı: Kamp alanında su kaynağı yok.

Faaliyet Ulaşım: Bursa – Antalya otobüs bileti (Kamil Koç-85₺, Lüks Yalova-82₺)

                               Ara Ulaşım-Caner / 0530 794 88 90

Salı akşamı 23.30’da Bursa terminalden otobüsümüze bindik. Sabah 08.40 civarı Antalya’ya geldik, daha önceden mezunlarımızdan Gökhan abinin ayarladığı servis bizi terminalden 09.00’ da aldı. Gittiğimiz yolun heyelan sebebiyle kapalı olduğundan ve servis şoförü bölgeyi bilmediğinden yolumuz uzadı, 13.30 civarı Sivridağ Tırmanış Bölgesine geldik. Kamp alanında su yoktu ancak yol üzerinde patikaya girmeden önce bir çeşme var. Kayalar üzerindeki kırmızı-sarı boyaları takip ederek 15 dakikalık bir yürüyüşten sonra kamp alanına geldik, çadırlarımızı kurduk. Kahvaltı yaptık ve hazırlıklarımızı yapıp 15.30 civarı kamptan ayrıldık. İlk gün 2 ekip olarak  Edelweiss sektöründe tırmandık ( Cesur Yürek, Paşa Paşa). 18:30 gibi tekrar kamptaydık. İkinci gün faaliyetten öncede bildiğimiz üzere yağışlı olacaktı fakat sabah hiç olmazsa malzeme denemek için Edelweiss sektörüne gitme kararı aldık gittikten 15 dakika sonra yağmur yağmaya başladı, bizde hızlıca kamp alanına döndük. Kamp alanına döndüğümüzde yağmur bitmişti ancak havanın kapalı olmasını tekrar yağmur yağacağına yorarak dinlenmeye karar verdik (Ama yağmur yağmadı). Yemek yedikten sonra köyün içindeki bakkala gittik. Çeşmenin solundaki yoldan 3 km kadar sapmadan ilerlediğinizde bakkala ulaşabilirsiniz. Üçüncü gün üç ekip Ehli Keyif Sektöründe (Takoz, Çekiç Kafa, Otoban) tırmandık. 10.30 civarı tırmanışa başladık ve 17.00 civarı kampa döndük. Dördüncü gün iki ekip olarak klasik bölgesinde tırmanış yaptık (Peynir dilimi, Solo). 10.30’da tırmanışa başladık 19.00 gibi kampa döndük. Pazar sabahı kampı toplayıp 7.30’da çeşmeye indik, 08.15’de servisimiz geldi. Servis ile Kaleiçi’ne gittik. 12.30’da Bursa otobüsümüze binip 21.30 civarı Bursa’ya geldik.

 Tırmanılan rotaların detaylı raporları aşağıdadır.

Rota Adı: Cesur Yürek (Edelweiss)

Ekip: Müge Çelik, Cem Cömerd, Güneş Cansız

Tarih: 01.05.2019 Çarşamba

Zorluk: Tek ip, 5, 50m

Kullanılan malzemeler: 1 set stopper, 4 adet friend, 1 adet sikke, çekiç, perlon, ikiz ip, 8 adet ekspres, 4 adet kilitli karabina

İlk tırmanış günümüzde saat 16.00 civarında Müge lider olarak rotaya girdi. Müge, rotanın başlangıcındaki ağacın sol tarafında bulunan hafif slap yüzey dışında pek zorlu hamlesi bulunmayan rotayı az sayıda ara emniyet noktasıyla ilerleyerek rotanın sonundaki meşe ağacına yakın bir yerde istasyonu kurdu. Daha sonra ben çift ipin tekine girerek tırmandım ve Güneş artçı olarak malzemeleri toplayıp istasyona ulaştı. İki ekip olarak tırmandığımızdan ve rotalarımız birbirine yakın olduğundan dolayı perlon harcamamak için iki ekip toplanıp rotanın sonundaki ağaçtan ip inişi yaptık.

Rota Adı: Paşa Paşa (Edelweiss)

Ekip: Tuğba Gergin, Boran Yetgin, Ceren Mutlu

Tarih: 02.05.2019 Perşembe

Zorluk: Tek ip, 4+, 50m

Kullanılan malzemeler: 1 set stopper, 4 adet friend, perlon, ikiz ip, 3 adet sikke, çekiç, HMS, 4 adet kilitli karabina

Tuğba lider olarak rotayı tamamladı ve sonrasında Boran çift ipin tekine girerek tırmandı daha sonra Ceren artçı olarak tırmandı. Basit setlerle dolu, ara emniyet noktasının bol olduğu doğrusal bir rotaydı. Diğer ekibin istasyonuna ve iniş yapacağımız ağaca yakın olması için rotanın son kısmında 1 metre kadar sola kayarak istasyonu kurdu. İki ekip birleşerek kitapta belirtilen, yakınımızdaki ağaçtan ip inişi yaptık. İniş yaparken 6 kişi olduğumuz için biraz uzun sürdü 18.30’da kampa dönmüştük.

Rota Adı: TAKOZ (Ehli Keyif)

Ekip: Müge Çelik, Tuğba Gergin

Tarih: 03.05.2019 Cuma

Zorluk: 1. ip boyu 4, 50m – 2. ip boyu 5-, 45m

Kullanılan Malzemeler: tam ip, 8 adet friend, 2 set stoper, 4 sikke, çekiç, perlon, 6 kilitli karabina

Faaliyetin üçüncü, tırmanışın ikinci günü hep birlikte gittiğimiz Ehli Keyif Sektöründe ikişerli gruplara ayrılarak rotalara girmeye başladık. Ben ve Müge benim geçen sene ilk ip boyunu tırmandığım Takoz rotasına girdik. Bu sefer ilk ipi Müge lider olarak tırmandı. Rota Ehli Keyif Sektörünün en solunda bulunmakta. Rotanın girişi bacamsı bir yapıyla başlıyor, bol çatlaklı ve görece kolay olan ilk ipin 30-35. metresinde çıkıntı yapan bir kayayı sağımıza alarak devam ettik. Bu ayrıntı dışında rota doğrusal devam etmekte. Bol çatlaklı rotada ara emniyet malzemesi atmak gayet kolay. İpin 50. metresinde sol tarafta kalan cılız ağacı hedef alarak çok geniş olmayan sete Müge kaya babası ve takozları kullanarak istasyonu kurup beni yanına aldı ve vakit kaybetmeden ben ikinci ipe başladım. Önce biraz daha sağa geçip devam etmek istesem de burdan ilerleyemeyeceğimi anlayıp bu sefer sola doğru geçerek tırmanmaya başladım. İlk ipte olduğu gibi emniyet imkânı bulmak kolaydı. Bir kaç boulder hamlesi dışında rota rahat devam etmekte. İpin ikinci yarısındaki 5 metrelik daha az çatlak barındıran görece slap yüzey rotaya derecesini vermekte. Rota büyük ağacın solundaki geniş sette bitmekte. Kaya babası ve takozları kullanarak istasyonu kurup Müge’yi yanıma aldıktan sonra büyük ağaca doğru ilerleyip diğer ekiplerle birlikte, Güneşin Çekiç Kafanın ikinci ip boyunda kurduğu istasyondan iniş yaptık ardından Cem büyük ağacın önündeki zayıf denilebilecek ağaçta perlon bırakarak ip inişi yaptı. İkinci inişimizi ise Çekiç Kafa rotasında da kullanılan setteki ağaçtan yaptık. Sonuç olarak geleneksel tırmanışa yeni başlayanlar için önerilebilecek bizim tırmanırken çürük yapı ile karşılaşmadığımız zevkli bir rotaydı.

Rota Adı: ÇEKİÇ KAFA (Ehli Keyif)

Ekip: Güneş Cansız, Boran Yetgin

Tarih: 03.05.2019 Cuma

Zorluk: 1. İp boyu 5-, 40 m, 2. İp boyu 4, 45 m

Kullanılan Malzemeler: İkiz ip, 2 set stoper, friend, sikke, çekiç, karabina

10.30 civarı rotanın altına geldik. Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra Boran ilk ip boyunu lider olarak tırmanmaya başladı. İlk ip boyunun başlangıcında slap bölümler bulunuyordu bu kısımlar haricinde keyifli bir rotaydı. 5 adet takoz ve 2 adet friend kullanarak ara emniyet noktaları oluşturduktan sonra kitapta gösterilen kısma ağaçtan kontra alarak sikke ve takozlardan oluşan bir istasyon kurdu. Artçı olarak tırmandıktan sonra Boran’dan malzemeleri aldım ve ikinci ipi lider tırmandım ara emniyet olarak 4-5 adet takoz kullandım. İstasyonumu friend, takoz, sikke ve ağaç ile kurdum. Boran artçı olarak tırmandı. Diğer ekiplerde tamamladıktan sonra bu istasyondan iniş yaptık sonrasında Cem istasyonu toplayıp büyük ağacın önündeki zayıf denilebilecek ağaçta perlon bırakarak ip inişi yaptı. Daha sonra ilk istasyonda ki ağaç üzerinden de rotanın altına iniş yaptık.

Rota Adı: Otoban (Ehli Keyif)

Ekip: Cem Cömerd, Ceren Mutlu

Tarih: 03.05.2019 Cuma

Zorluk: 1. İp boyu 4, 50 m, 2. İp boyu 4, 30 m

Kullanılan Malzemeler: İkiz ip, 2 set stoper, 2 adet friend, sikke, çekiç, karabina, perlon, pursik

10.30’da lider olarak tırmanışa başladım rotanın ilk ip boyunda malzeme atmak için çok sayıda çatlak hattı vardı. 7 adet stoper ve 2 adet friend kullanarak ara emniyet noktaları oluşturdum. Kitapta yazdığı üzere setin üstüne 4 takoz bir friendden oluşan bir istasyon kurdum alt taraftaki kum saatinden istasyonun kontrasını aldım ve Ceren artçı olarak tırmandı. Ceren ikinci ip boyunda çürük olan sağ taraftan ötürü kitapta da belirttiği üzere soldan tırmandı. 3 adet stoper ve iki adet friend kullanarak ara emniyet noktalarını oluşturdu. Rotanın sonunda bulunan ağacın çaprazına sikke, 2 adet stoper ve 1 adet friendden oluşan bir istasyon kurduktan sonra ben artçı olarak tırmandım. Ardından büyük ağaca doğru ilerleyip Güneş’in Çekiç Kafa rotasında oluşturduğu istasyondan herkes indikten sonra ben istasyonu toplayıp büyük ağacın önündeki zayıf denilebilecek ağaçta perlon bırakarak iniş yaptım. İkinci ip inişini ise çekiç kafa rotasının ilk istasyonunda bulunan ağaçtan yaptık. 17.00 civarı kampa vardık.

Rota Adı: Solo (Klasik Bölgesi)

Ekip: Müge ÇELİK, Güneş Cansız, Ceren Mutlu

Tarih: 04.05.2019 Cumartesi

Zorluk: 1. İp boyu , 4 , 50 m – 2. İp boyu 4+ , 50 m – 3. İp boyu 4+ , 50 m

Kullanılan malzemeler: ikiz ip, 10 adet friend, 2 set stoper, 4 sikke, çekiç, 6 karabina

Saat 11.30 civarında rotanın altına geldik. Rotanın ilk ip boyunu ben lider olarak tırmandım. İstasyonu, olması gereken setten yaklaşık 8 metre yukarıya 3 adet takozdan kurdum. Kontrasını da friendden aldım. Ardından sırasıyla Müge ve Ceren tırmandı. İkinci ip boyunu Ceren lider olarak tırmandı. İkinci istasyon olması gerekenden sağda kaldığından diğer ekip rotayı farklı bir hattan tamamladı. Müge’yle ben de istasyona ulaştığımızda saatin geç olmasından dolayı 3. ip boyunu tırmanmayıp istasyonun 2 metre kadar üzerindeki ağaçtan iniş yapmaya karar verdik. Müge ağaca kadar tırmanıp ağaç üzerinden büyük sete iniş yaptı. Peynir Dilimi rotasını tırmanan arkadaşlarımız da bu ağaç üzerinden bizim ardımızdan iniş yaptılar. Büyük setin solunda Solo rotası üzerinde büyük bir kum saati var (İlk ip boyunu tırmanırken ara emniyet noktası olarak kullanmıştım.). Kum saatinden başladığımız yere inerek tırmanışı tamamladık. Rota genel olarak bol çatlaklı ve ara emniyet için elverişliydi. Fakat çürük kayalara da dikkat edilmeli.

Rota Adı: Peynir Dilimi (Klasik Bölgesi)

Ekip: Tuğba Gergin, Cem Cömerd, Boran Yetgin

Tarih: 04.05.2019 Cumartesi

Zorluk: 1. ip boyu III, 60m – 2. ip boyu 4, 50m, 3. İp boyu 5-, 50m

Kullanılan Malzemeler: İkiz ip, 1 set Friend, 1 set stoper, perlon, 6 karabina

Rotanın girişine tehlikeli gibi duran fakat basit yeri yükselerek bir süre çıktıktan sonra, iki adet stoperden oluşan bir istasyon kurduktan sonra ben Tuğba’nın emniyetini aldım ve ilk ip boyunu Tuğba lider tırmandı. III derecelik bu pozitif yüzeyin, bol çatlaklı oluşunun rahatlığıyla ara emniyet noktası bulmak kolaydı. İlk ip boyunu üç ya da dört ara emniyet noktası kullanarak çıkmıştı. İlk sete ulaştığında Tuğba, bir adet friend, bir adet sikke ve takozdan oluşan istasyonunu kurmuştu. Tuğba’nın ardından ben ve artçı olarakta Boran çıktı. Daha sonrasında Tuğbayla malzemeleri değiştik ve ikinci ip boyuna lider olarak ben girdim. Düz, çatlaklı yapıda olan ve tutuşlarının rahat ve sağlam olduğu bu rotada iki friend, iki takoz ve iki hegzantrik kullanarak oluşturduğum ara emniyet noktalarının sonrasında, kitapta gösterilen bölgede (iki ağacın arasında kalan bölgede) istasyon kurdum. 3 adet sikke ve 1 adet friendden oluşan bir istasyon kurduktan sonra Boran ve sonrasında artçı olarak Tuğba geldi. 3. İp boyunu Boran kitapta yazan yerden tırmanamadı çünkü Ceren Solo rotasının ikinci ip boyunun istasyonunu bizim hattımıza kurmuştu. Bu yüzden 3. İp boyunun başlangıcında sağa geçip yükselerek tırmandı fakat bu hatta sağ taraftaki kaya yapısı oldukça çürüktü. Boran rotanın sonunda bulunan büyük ağacın altına sikke ve takozdan oluşan bir istasyon kurduktan sonra ve altına istasyon kurduktan sonra Tuğba ve sonrasında da ben artçı olarak tırmandım. İniş yapacağımız hattın daha doğrusal olabilmesi için ağacın solunda bulunan kaya babasından iniş yaptıktan sonra Ceren’in istasyonunun üst kısmında bulunan ağaçtan iniş yaptık (diğer ekipte bu ağaçtan bizden önce iniş yapmıştı). Tuğba ve Boran da ikinci ip inişini tamamladıktan sonra solo rotasının ilk ip boyunun sol kısmında bulunan kum saatinden iniş yaptık ve 10 dakikalık bir yürüyüşün ardından kampa vardık.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir