Tarih: 27 Ekim 2018

Hava Durumu: Faaliyet boyunca açık, güneşli, -10 °C civarı sıcaklık.

Adres: Kazbek-Gürcistan

Ekip: İnanç Baylan, Hüseyin Burak

Ulaşım: Bursa-Ankara, Ankara-Tiflis otobüs ile, Tiflis-Stepantsminda minibüs

Masraf: Ara ulaşımlarla birlikte yol masrafı 665TL

Konaklama: Dağ Evi

27 Ekim gece saat 01.00 da Bursa’dan kalkan Ankara otobüsüne bindik (55tl). 09.00’da Ankara’dan Lüks Karadeniz Tiflis otobüsüne bindik (150tl).

28 Ekim Gürcistan saatiyle 06.30’da Tiflis’te otobüsten inip Didube otogarına gitmek için taksiye bindik (20 Lari, 1 GEL yaklaşık 2TL). Didube otogarı küçük eski bir yer, fakat oldukça merkezi bir noktada yemek yedik (3lari).  08.00’de Stepantsminda’ya giden minibüse bindik (kişi başı 10 Lari). ,Stepantsminda yolu yaklaşık 2.30 saat kadar sürüyor. 10.30’da minibüsten indiğimiz gibi araç bulduk, yürümeye başlayacağımız nokta olan Sameba Kilisesi’ ne (Trinity Church) kadar 50 Lari’ye götürüyorlar. Bu arada Stepantsminda’ da bir markete girip ekmek, su, sosis, vs. birkaç şey aldık. Araçtan indikten sonra Kilise’ye girdik ve üstümüzü değiştirebileceğimiz bir yer sorduk, yardımcı oldular. Yürümeye başladığımızda saat 12’ye yaklaşmıştı. Buzula gelmeden önce yeni inşa edilmiş büyük bir ahşap kulübe var, buraya varmamız akşam 17.00 sıralarında oldu, yol boyunca Alman, Ukraynalı, Macar, Şilili pek çok trekkingci ile karşılaştık, zirve yapma amacıyla gelen sadece bir çifte denk geldik, çok fazla kar olduğunu ve dönmek zorunda kaldıklarını söylediler. Ayrıca altı kişilik bir rus ekibin önceki gece zirve yaptıklarını öğrendik. Geceyi de kulübenin koridorunda geçirdik, odalar, tuvalet vs. kapalı olsa da bizi oldukça rahatlattı.

29 Ekim günü sabah saat 8 gibi uyandık, bir şeyler yedikten sonra, ip birliğine girip üzerimize teknik malzemeleri aldık (çatlağa düşme ihtimaline karşı emniyetçinin istasyon kurabileceği yeterli sayıda buz vidası, karabina, HMS, perlon, kar çubuğu, reverso) ve saat 10 gibi 3600 kampına doğru yürümeye başladık. Öğleden sonra saat 1-2 arasında buzulu geçtik, dağ evine yaklaştığımız bir noktada hafif eğimli bir yerden inerken kramponum kayaya takıldı ve yüzüstü düştüm. Çantanında ağırlığının etkisiyle sol el orta parmağım proximal interphalangeal eklemden çıkmış, o an kırıldığını düşünmüştüm. Hemen İnanç’la basit bir atel yapıp dağ evine doğru yürümeye başladık. 20 dakika kadar sonra dağ evine ulaştık, yardımcı olabilecek birileri vardır diye umuyordum fakat sadece bir kişi vardı, onunda pek umrunda olmadık. Odanın birinde bulduğum eski pamukla bandajımı yenileyip yanımızdaki yiyeceklerin de büyük bir kısmını dağ evinde bırakarak inişe geçtik.

Bu sıralarda ağrım çok artmıştı, gün içerisinde ilk yardım çantasında bulunan tüm ağrı kesicileri aldım. Akşam saat 6-7 sıralarında tekrar ahşap kulübeye ulaştık. Aklımızda biraz dinlenip devam etmek vardı, ama oturup düşününce karanlıkta aşağı inmemizin riskli olacağını düşündük ve geceyi yine aynı yerde geçirmeye karar verdik.

Ertesi sabah toparlanıp inişe geçtik, öğle saatlerinde kiliseye vardık. 50 lari ye tekrar bir araç ayarlayıp aşağı Stepantsminda’ ya indik ve direkt olarak hastaneye gittik. Sağlık ocağı görünümlü olsa da donanımı yeterli kalabalık bir yerdi, en büyük sorun ingilizce bilen neredeyse kimsenin olmayışıydı. Röntgen çekildi, parmağım yerine takıldı, alçı yapıldı, bütün işlemler akşam 4 gibi bitti ve 204 lari hesap çıktı. Başta yanımızda sadece TL olduğu için ödeme yapamadık (kesinlikle yanınızda lari yoksa da dolar veya euro bulundurun), Stepantsminda’ da hiçbir exchange office te TL kabul etmeyince biraz sorun yaşadık, neyseki en son banka kartı ile ödeme yaptım. 18.00’ da Tiflis minibüsüne bindik (10lari), Tiflis’e geldiğimizde saat 9’a yaklaşmıştı, bir şeyler yedikten sonra Türkiye’ye giden otobüslerin kalktığı otogara gitmek için taksiye bindik (20lari). Bütün otobüsleri kaçırdığımız için geceyi otelde geçirdik. (Kişi başı 70TL)

31 Ekim sabahı saat 10.00’da kalkan Ankara otobüsüne bindik (180 TL). 1 Kasım sabahı 06.30 da Ankara’ya geldikten sonra 08.00’de Bursa otobüsüne bindik (55 TL) ve 14.00 gibi Bursa otogarına ulaştık.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir