Tarih: 30 Ocak 2018

Tarih: 30 Ocak – 7 Şubat 2018
Faaliyet Yeri: Erzurum 
Rota: Lucifer,Olga,Sarı Gelin,Küçük Fare
Hava durumu: 5 ile 0 derece arasında yağışsız ve önceki senelere göre daha sıcak
Ekip: İsmail Burak Aydın, Serkan Mazlum, Yunus Emre Özcan, Müge Çelik, Tuba Gergin, İnanç Baylan, Hüseyin Burak, Hümeyra Bali, Eren Mücahit Bilbay (Dodak), Hülya Çelikezen (Dodak)
Faaliyet Ekipmanları: Kask,Kemer,İp,Buz vidası,Krampon
Faaliyet Ulaşım:Otobüs+Tren
Faaliyet Konaklama:Öğretmenevi

30 Ocak Salı günü UDK ekibi olarak sabah 09:00’da Bursa Otogarı’ndan Ankara otobüsüne (Pamukkale-60tl) bindik.14:30 civarı Ankara’ya ulaştık.Kulübümüz yardımcı eğitmenlerinden Burak Azmaz ile buluştuk, olacağı ameliyat öncesi ona moral verdik. Ankara’da Mücahit ve Hülya ile buluşup ekimibimizi tamamladık. Saat 18.00’de Doğu Ekspresi’ne binmek için Ankara Gar’daydık. Demiryolundaki çalışmadan dolayı ücretsiz servis ile Irmak’a gittik. 19:20’de Irmak’tan trene (pulman kişi başı 32tl) bindik.Öğle saatlerinde (Ankara – Erzincan arası 16 saat) Erzincan’da inip askerlik yapmakta olan kulübümüz mezunlarından Barış Bilcan’ı ziyaret ettik. Daha sonra otogardan Erzurum otobüsüne bindik. Erzurum otogardan semt garajına geçip saat 18:00’daki son Uzundere minibüsüne binerek konaklayacağımız Uzundere Öğretmenevi’ne geçtik. (Erzurum-Uzundere dolmuşu kişi başı 15tl 0530 637 87 83) Yoğunluk dolayısıyla tren biletlerimizi 1 ay öncesinden almıştık bununla eş zamanlı olarak da öğretmenevinde rezervasyon yaptırdık. Öğrenci indirimiyle kişi başı günlük 35tl vererek 4 gece boyunca öğretmenevinde kaldık.

1 Şubat Perşembe 08:30’da öğretmenevi önünden servise bindik. (Uzundere-Uzunkavak 33km servis 250tl – Yusuf Köse 0535 378 81 57). Uzundere-Uzunkavak arası yaklaşık 1 saat sürüyor. Uzunkavak’ta köy kahvesinin önünde inip, kahveyi solumuza alıp evlerin arasındaki patika yollardan yürümeye başladık. (Köylüler şelalelerin yerlerini biliyor, biz rica etmeden bile birisi bize eşlik etti ve şelaleye götürdü) 45-50 dakikalık yürüyüşle Lucifer, Sarı Gelin ve Küçük Fare rotalarına ulaştık. Geçen senelere göre daha sıcak geçen kış şartlarından şelaleler de nasibini almış, Küçük Fare donmamış, Sarı Gelin ise geçen senelere göre tırmanışa daha az elverişliydi.Yaklaşık 7 saatlik verimli bir tırmanıştan sonra akşam 17:30’da toplanıp 1 saatlik yürüyüşün ardından bizi beklemekte olan servise binip Uzundere’ye geri döndük. Faaliyet boyunca akşam yemeğimizi ilçenin meydanında bulunan Samanyolu Lokantası’nda yedik, fiyatlar konusunda yardımcı oldular. Genel olarak memnun kaldık.

2 Şubat Cuma 8:30’da öğretmenevinden servise bindik. (Uzundere-Sapaca 150tl Ali Han 05306378783). Derenin sağ tarafından patika yolu takip ettik, yer yer dere yatağına indik, yer yer tırmandık, küçük şelaleleri aştık.  Yaklaşık 1,5 saatlik zorlu bir yürüyüş sonunda Sapaca Şelalesinin (Olga rotası) altına ulaştık. İki ayrı rota açtık. Gün boyunca bu rotalarda tırmanış yaptık.  Bir önceki gün karanlığa kalmış olduğumuz için bugün 16.00 da toparlanıp geri dönüşe geçtik. Fakat yolda Tuba Gergin’in  dizinin burkulması sebebiyle müdahale etmemiz gerekti, yürüyüş uzun sürdü, ancak karanlıkta (18.50) servise varabilmiş olduk.

https://www.wikiloc.com/mountaineering-trails/sapaca-22379347

3 Şubat Cumartesi 09:00’da servise binip tekrardan Uzunkavak köyüne yola çıktık (Yusuf Köse’nin servisiyle) ve ilk gün tırmandığımız rotalarda farklı kişilerin de lider çıkış ve vida atma denemeleri yapmasını sağlamış olduk. Son tırmanış günümüzü de verimli bir şekilde bitirip seneye daha güzel şartlarda görüşmek üzere şelalelerle vedalaştık. 17:30’da servise binmek için Uzunkavak Köyü’ne yürüyüşe geçtik.

https://www.wikiloc.com/hiking-trails/uzunkavak-koyu-sarigelin-donmus-selalesi-16237154

4 Şubat Pazar saat 08:00’da Erzurum’a gitmek için servise bindik ve 1 saatlik yolculuğun sonunda Erzurum’a vardık. Tren saat 12.10’daydı, vaktimiz olması sebebiyle hepimizin dört gözle beklediği Erzurum’un meşhur Cağ kebabından yedik. (Gelgör Cağ Kebap – Erzurum’un en ünlü lokantası) Dönüşümüzü de Doğu Ekspresi ile yaptık. Ümitlerimiz tükenmişken, yataklı (kişi başı 83tl) ve örtülü kuşetli (kişi başı 43tl) vagonda dönüşümüze 2 gün kala yer bulduk ve pulmandaki koltuklarımızı iptal ettik. O meşhur Doğu Ekspresi manzaraları ve yataklı vagonda gitmenin rahatlığını dönüşte keşfettik. Ankara’dan Bursa’ya  Kamilkoç ile döndük(60tl).


Sarı Gelin Şelalesi: WI5+, 85m. 2ip boylu bir rota.Yunus ve Mücahit ilk ip boyunu açtılar,şelalede şartlar oluşmadığı için ikinci ip açılmadı. Rotanın girişinde buzlar parçalanıp altındaki kayalar ortaya çıkmaya başladı. İstasyon 2 buz vidası, 1 kontra vidadan yapıldı. Abalakovdan inildi. İlk ip boyunun ortalarında negatif bir geçiş vardı, orayı geçerken zorlandık. Sonrasında pozitife dönen rotayı istasyona kadar bitirmek kolaydı.

Lucifer Şelalesi: WI4+/5, 45m. Sarıgelin Şelalesi’nin hemen sağında yer almakta. İstasyon yukarıda kayaya sabitlenmiş bir bolt ile kuruldu. Tırmanış sırasında çok sayıda buz düşmekteydi, özellikle son gün havanın ısınmasıyla buzlar erimeye başladı ve rotanın altında beklemek daha tehlikeli hale geldi.

Olga (Sapaca) Şelalesi: WI3 Buz diğer şelalelere göre daha sertti, cam buz vardı. Eğim çok yüksek değil ve buz vida atmak için çok uygundu. İstasyon ve ara emniyetler için rahatça vida atma şansı ve abalakov kurma şansı bulduk. Kalabalık ekipler için 2 rota açmaya imkan sağlıyor. Solda ikinci ip boyunu çıkmak mümkün. Yukarıda istasyon kurmak için ağaç var.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir