Tarih        :   17 /06 /2010 

Ekip         :   Mustafa İSTENGİR, Filiz EMİROĞLU 

Kamp Yeri :   Parmakkaya Vadisi 

Sınavların bitmesiyle 14 kişilik bir ekiple Niğde ye doğru yol aldık. Faaliyet planında önce güney bölgesi daha sonrada kuzey  bölgesi yer almaktaydı.15 haziranda kamp attık ve ertesi gün keşif  yapıp zirve denemesini 17 hazirana bırakmaya karar verdik. 

17 haziran gece 03:00 da kamp yerinden hareket edip Sulağankeler yönünde yürümeye başladık. Havada ayın olmaması ve bozuk kafa fenerleri  ile Kaldı buzul çanağına doğru yükselmeye erkenden başladık.  Yönelmemiz biraz erken olunca  ve kendimizi dik kaya sloplarında oynarken bulduk. Bu kısa kaya slaplarından seke seke, bazen patikadan, bazende kar üzerinden ilerleyerek   06:30 gibi vadinin sonundaki  kaldı kuzey buzulu önündeydik. 

Yaklaşık 45 dakika  kadar buzul önünde  dinlenme ve malzemeleri  kuşanmaca ile uğraştıktan  sonra 07:30 da rotaya girdik. (Buzul un ilk etapları  çok dik olmamakla beraber 45- 50 derecelik bir eğime sahip.  Daralıp dikleştiği yerlerde az da olsa eğim artıyor.) Bir saatlik tırmanışın ardından(Mustafa’nın Raveltiklerinin ön diş vidalarının düşmesi ve ön dişleri yardımcı iple tutturmak zamanımızı alıyor.) buzulda daha dik bir kulvara girdik.Burada yarım saat yükseldikten sonra kulvar belirgin bir şekilde Y kulvarına dönüşüyor.Burada sağ taraftaki  kulvara doğru yönelip  kaya etaplarına giriş yaptık.İlk etapta ip açmaya gerek duymadan baca şeklinde kısa bir kaya kulvarı geçtik.Biraz  üst tarafta büyük bir babaya asılı duran iniş perlonun sağından geçerek çürük kayalardan ve kısmen buzlu yüzeylerden geçerek tamamlıyoruz ilk ip boyunu. Bu etaplarda çok çürük kayalar olduğu için oldukça dikkat edilmesi gerekiyor.2. ip boyunuda bir şelalenin üzerinden atlayarak geldiğimiz ilk noktadaki hazır çakılı olan yeşil sikkenin orda bitiriyoruz. 3. ip boyunda sikkenin sol tarafına doğru hatta tekrardan kar kulvarına girip kar kulvarında yaklaşık 10 metre ilerledikten sonra batı yönünde çok belli olmayan bacamsı bir kulvara girip 15 metre kadar yükseliyoruz. Bu net belli olmayan bacanın üzerinde ki düzlükte istasyonumuzu alıp, buz ve çürük yüzeylerin bitmesinden dolayı kramponları çıkarıyoruz. Aşağılara göre kısmen sağlam yüzeylerde yükselerek 40 metre sonra 4.ip boyunuda bitiriyoruz ve ipi çantalara koyup. Son 50 metreyi kaya yüzeyleri ve kar kulvarlarından ilerleyerek futbol düzlüğüne çıkıyoruz.Zirve  buradan itibaren, klasik rota ile aynı olduğundan  zirveye çıkmayıp buradan 6 kişilik bir ekiple klasik kaldı rotasını tamamlamak üzere olan diğer arkadaşlarımızı izleyip birazda atıştırdıktan sonra inişe geçiyoruz. 

Tırmanış süresi: 

Rota başından itibaren 4 saat 30dk sürmüştür. 

Kullanılan Malzemler: 

4 Buz vidası, Krampon, 3 Express, İkiz İp, Kask, 4 adet uzun perlon, karabina ve iniş aletleri. 


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir