Hazırlayan: Kenan Yıkılmaz
Tarih: 9 – 17 Şubat 2025
Katılımcılar: Zekiyenur Demircan, Oğuzhan Erdoğan (L), Barış Dağ, Mehmet Alper Zeybek, Gazi Kaan Günyel, İbrahim Zafer Türker, Kenan Yıkılmaz, İnci Naz Çayır, Fatih Çelik
Faaliyet Yeri: Erzurum Palandöken Icepark (Ayhan Tarhan 0 532 560 97 98) ve Uzundere/Erzurum
Hava Durumu:
Faaliyet boyunca gün içerisinde en yüksek -2°C en düşük -13°C geceleri -17°C.
Icepark ve güneş gören şelalelerde soğuk çok hissedilmiyor fakat Cevizlide vadide güneş almayan kesimlerde soğuk hissediliyordu.
Konaklama: KYK ve Uzundere Turan Pansiyon(0 542 218 73 99 – Kişi başı gecelik 400TL)
Ulaşım Bilgileri: Bursa – Erzurum (Vangölü 1200TL), Erzurum – Palandöken (Şehir içi toplu taşıma kredi kartı 18,97TL), Erzurum – Uzundere (Derviş Abi 0 536 364 44 44 – Minibüs 150TL), Uzundere – Abinis Ortası Kırık (Derviş Abi 0 536 364 44 44 – Servis 1500TL), Uzundere – Cevizli (Servis 3000TL, Uzundere – Uzunkavak (3500TL), Uzundere – Erzurum (Minibüs 150TL), Erzurum – Bursa (Kamilkoç 1239TL)
Ekipmanlar: Kask, Kemer, İp, Buz Vidası, Krampon, Kazma
9 Şubat Pazar:
Bursa Otogarından 13.30’da Erzurum’a 18 saatlik otobüs yolculuğumuza başladık.
10 Şubat Pazartesi:
Sabah 8.30 civarında Erzurum’a vardıktan sonra faaliyet öncesinde Erzurum Kart uygulamasından baktığımız şehir içi otobüsler ile önce şehir merkezine (K4) sonra da Palandöken’e (G11) vardık. Palandöken’e güneşli havada vardıktan sonra kayak pistini takip ederek Icepark’a ulaştık ve malzemelerimizi açtıktan sonra duvarın ilerisinde top-rope ve lider tırmandık. 8-9 Şubat 2025 tarihlerinde düzenlenen TDF Buz Tırmanış Türkiye Şampinyonası rotalarını tırmanmak da oldukça zevkliydi. Tırmanışımızı tamamladıktan sonra malzemelerimizi toplayıp 17.15’te Icepark’tan harekete geçerek tesislerin bulunduğu yerden yine şehir içi otobüsleri ile merkeze gittik. Yolun ve tüm gün tırmanmanın yorgunluğu ile akşam yemeğimizi yedikten sonra kalacağımız KYK’lara geçtik. Yerleşip biraz dinlendikten sonra malzeme bakımı ve temizliği yapıp yattık.

11 Şubat Salı:
Sabah erkenden kalkıp Erzurum merkezde buluştuk ve kahvaltımızı yapıp tekrardan Icepark’a geçtik. Malzemeleri dizdikten sonra aynı rutinde bol tırmanışlı bir günü daha tamamlayıp 16.00-17.00 gibi güneşin etkisinin kaybolup gölgede kaldığımız saatlerde malzemelerimizi toplayıp Erzurum merkeze geri döndük. Akşam güzel bir cağ ziyafetinin sonunda dinlenmek üzere KYK’lara döndük. Aynı şekilde malzeme temizliği bakımı yapıp yattık.
12 Şubat Çarşamba:
Sabah erkenden kalktıktan sonra akşam artık KYK’ya bir daha uğramayacağımız için tüm eşyalarımızı toplayıp merkezde buluştuk ve çay ocağında kahvaltımızı yapıp Icepark’a geçtik. Güzel başlayan havada tırmanmaya başladık fakat zaman geçtikçe ara ara kar ve soğuk etkisini gösterdi. Bu sefer 16.00 civarı toplanıp şehir merkezine erken indik ve yemeğimizi yiyip 18.00’da yola çıkarak 1-1.30 saatlik yolcuğumuzun sonunda Uzundere’ye vardık. Ömer Abinin

karşılamasıyla odalarımıza yerleştik, ben ve Fatih alışveriş için markete gittik. Markette de Ömer Abinin bahsettiği İran Azerisi Dağcılara karşılaşıp Türkçe İngilizce karışık konuşmayla akşam oturmak için sözleştik. Marketten döndükten sonra çayımızı demleyip faaliyetimizin şu an kadar nasıl geçtiğini ileriki günlerde hangi şelaleleri tırmanacağımızı konuşurken misafirlerimizin gelmesiyle onlarla oturup öncesinde eğlenceli tanışma faslından sonra hangi şelalelere gittiklerini durumlarının nasıl olduğunu öğrendik. Misafirlerimizi uğurladıktan sonra yarının off gün olması rahatlığıyla biraz daha oturup yattık.
13 Şubat Perşembe:
Hepimiz faaliyetimizin dolu dolu geçen 3 gününden sonra bugün güzelce uyuyup dinlendikten sonra malzeme bakımı ve temizliği ile ilgilendik oturup sohbete ederek kendimizi şelalelere hazırladık. Akşam yemeğinden sonra da çok geçe kalmadan yattık.
14 Şubat Cuma:
Sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra önceden ayarladığımız servisimiz ile 8.25’te yola çıktık ve planımızdaki Serafin ve Abinis Şelalerine doğru yola çıktık. Yol üstündeki bir tesise şelalelerin durumunu sorduktan sonra Serafin’in bu sene donmadığını Abinis’e giden tırmanıcıların olduğunu söylediler biz de Abinis’e karar kıldık. Araçla bir süre ilerledikten yürüyerek devam ettik. Araç yolu boyunca yürüyerek yol ayrımında Suyatağı Köyüne doğru devam ederek dereyi takibimiz sonucunda ufak bir kulübenin hizasından karşıya geçtik ve biraz daha devam ettikten sonra şelaleye varmıştık. Hemen malzemelerimizi açtık ve ilk ip boyunu Barış lider tırmanırken ben emniyetini aldım ve sonrasında prusikçi olarak sırayla tırmandık en son Zekiye artçı gelerek rotayı topladı. Abinis’in 2. İp boyunda Alper ve Kaan 2 ayrı hattan lider tırmanarak rotayı tamamladılar. Sonrasında prusikçi Barış, Oğuz, Fatih tırmandıktan sonra Zekiye Kaan’ın açtığı rotayı ben de Alper’in açtığı rotayı artçı tırmanarak şelaleyi tamamladık. Biraz dinlenip bugün için daha zamanımız ve tırmanma isteğimiz gücümüz varken Ortası Kırık’a da gitmeye karar verdik, inişe başladık ve en son Barış ipi ağaca aktararak ağaçtan indi.

Malzemelerimizi toplayıp bizi bekleyen servisimizle Ortası Kırık’a yola çıktık. Abinis’ten Uzundere’ye giderken yol kenarında bulunan Ortası Kırık’a vardıktan sonra malzemelerimizi açıp Barış lider Oğuz da emniyetini aldı. Barış rotayı tamamladıktan sonra ipi çekerek Kaan döşeli şekilde rotayı tamamladı ve biz de top rope şeklinde tırmandık. En sonda Oğuz da rotayı lider tırmanarak en son abalakov ile inerek tırmanışımızı tamamladık. Servisimize binerek pansiyona geri döndük. Market alışverişi ve yemekten sonra sohbet malzeme bakımından sonra yattık.



15 Şubat Cumartesi:
Sabah kahvaltımızı yapıp 8 gibi yola çıkarak yaklaşık 45 dakikalık yolculuk sonucunda Cevizli’ye vardık (Cevizli Muhtarı Fahri Sağlam 0 536 205 00 25) ve vadi boyunca dere yatağını takip ederek yürümeye başladık. Vadi içine tam olarak girince de öncesinde okuduğumuz raporlar yardımıyla Sakalaçarpan ve Sol Kroşe Şelalelerine baktık. Vadi içerisinde telefon genel olarak zor çekiyor öncesinde rotaları konumları indirmek işimizi kolaylaştırdı. Vadide özellikle taş düşmesine dikkat edilmesi gerekiyor, yürüyüşümüz boyunca hep bir taş düşmesi oldu. Yakın zamanlarda yağan karın etkisiyle vadinin bazı yerlerinde yürümek oldukça zorluydu bu yüzden ekip olarak güneş alan bir yerde biraz dinlendikten sonra önce Oğuz ve ben keşif için ilerledik ve gördüğümüz şelalenin tam donmadığını tırmanmaya uygun olmadığına karar verdikten sonra Kaan ve ben bu sefer başka bir yoldan ilerleyerek diğer şelalelere baktık ve onların da düzgün donmadığını tırmanmaya uygun olmadığını gördükten sonra geri dönerek toplanıp ekipçe geri döndük.

Dönüş yolumuzda vadiden çıkıp köye biraz girdikten sonra konuştuğumuz İranlı dağcıların fotoğraflarını gösterdikleri şelalelere bakmak için Alper, Kaan ve ben o şelalelere doğru biraz daha devam ederek yaklaşımlarına rotalara inceleyip sonrasında gelmek üzere not alıp geri döndük ve ekipçe servisimizi beklemek üzere köy kahvesine gittik orada bir şeyler atıştırdıktan sonra servimize binip pansiyona döndük ve sonraki gün için kendimizi hazırladık. Akşam yemeğinden sonra da biraz oturup yattık.

16 Şubat Pazar:
Sabah aynı şekilde kahvaltımızdan sonra 7.30 gibi yola çıkarak 1 saat sonunda Uzunkavak’a (Uzunkavak Muhtarı 0 537 258 73 49) vardık. Öncesinde kaydettiğimiz rotanın başlangıcına kadar araçla ilerledikten sonra rotayı takip ederek ilerdik. Rotanın başı araç yolunu takip ettiği için çok sıkıntı yaşamadık ama ilerledikçe özellikle ağaçlık alanda ve yakınlarında kar yaklaşık dizimize geliyordu. Lucifer ve Sarıgelin’in bulunduğu alan güneş görmediği için soğukluğu tam olarak hissediliyordu. Hemen kahvemizi içip ısındıktan sonra Sarıgelin’e Kaan lider tırmanırken ben de emniyetini aldım. Buzun üst katmanları kazma saplandıkça kırılıp dökülüyor, buz vidası atarken de ara ara buzun kılcal çatladığını görebiliyorduk. Bu yüzden Kaan istasyonu kurduktan sonra Oğuz top rope tırmanarak rotayı topladı ve abalakovdan inişe yaptı. Kaan lider tırmanırken aynı zamanda Fatih emniyetini alırken Alper Lucifer’a lider girdi. Alper istasyonu kurup indikten sonra biz de top rope rotayı tırmandık. En son Barış Lucifer’ın sağda kayada bulunan bolt yardımıyla inerek o günlük tırmanışımızı bitirdik. Lucifer’ın buz durumu ise Sarıgelin’e göre tırmanmak için daha uygun kazma saplarken ya da buz vidası atarken problem çıkarmıyordu. Malzemelerimizi toplayıp yine aynı rotayı takip ederek bizi bekleyen servisimiz ile Uzundere’ye döndük ve son cağımızı da yiyerek pansiyona geçip toplanmaya başladık ve oturup sohbet ettikten sonra yattık.



17 Şubat Pazartesi:
Sabah kahvaltımızın ardından 9.00’da Uzundere – Erzurum minibüsümüz ile Erzurum’a geçtik ve 12.00’daki Bursa otobüsümüz ile 19 saatlik yolcuğumuza başladık.
Abinis (WI 3 45m)
https://maps.app.goo.gl/zJbXyo8Zjtbo4zhr5
https://tr.wikiloc.com/buz-tirmanisi-rotalari/suyatagi-201434977
Ortası Kırık (WI 4 35m)
https://maps.app.goo.gl/zjKD3RLjakPFnSzY8
Cevizli’de izlediğimiz yol
https://tr.wikiloc.com/gezi-yuruyus-rotalari/cevizli-201559809 Araçla gidebildiğimiz son yerden İranlı Dağcıların bahsettikleri şelaleleri görmeye gittiğimiz yere kadar.
Vadi girdiğinizde sağa doğru ilerleyip devam ederseniz Sakalaçarpan, vadinin daha da ilerisinde sağa geçip sırttan devam ettiğinizde Sol Kroşe’ye varıyorsunuz.
https://tr.wikiloc.com/gezi-yuruyus-rotalari/cevizli-201709301 Diğer şelaleleri inceleyip köy kahvesine döndüğümüz yol.
Sarıgelin (WI 4/5 & Lucifer WI 3+/4)
https://tr.wikiloc.com/buz-tirmanisi-rotalari/sarigelin-ve-lucifer-uzunkavak-erzurum-202073248 Araçla gidebildiğimiz son noktadan itibaren.
0 yorum