Tarih: 11 Şubat 2019

Faaliyet Yeri: Erzurum

Rota: Sakalaçarpan, Soru İşareti, Lucifer, Küçük Fare

Hava durumu: Çarşamba ve perşembe günleri açık ve güneşli, cuma günü kapalı ve kar yağışlı

Ekip: Serkan Mazlum, İsmail Burak Aydın, Yunus Emre Özcan, Hüseyin Burak, Müge Çelik, Tuğba Gergin, İnanç Baylan, Burak Azmaz, Cem Cömerd, Ceren Mutlu, Şirin Güneş Cansız, Boran Yetgin, Ersel Yüksel (mezun), Fatih Yakuş (mezun)

Faaliyet ulaşım: Otobüs (Kamil Koç-55₺, Lüks Yalova-55₺)+Doğu Ekspresi (pulman-32.5₺, örtülü kuşetli-50.5₺, yataklı-104₺)

Faaliyet konaklama: Öğretmenevi (2 kişilik odanın günlük fiyatı 90₺)

 11 Şubat Pazartesi günü saat 08.00’de Bursa Otogarından Ankara otobüsüne bindik. Saat 14.30’da Ankara’ya ulaştık. Yemek yedikten sonra Anıtkabir’i ziyaret ettik. 18.00’da Ankara Garından Doğu Ekspresi ile Erzurum’a doğru yola çıktık.

12 Şubat Salı günü 16.30’ta Erzurum’a vardık. Gel-Gör Cağ Kebapta yemek yedikten sonra 18.00’da Uzundere minibüsüne binerek (kişi başı 15₺) Uzundere Öğretmenevine gittik.Eğer Doğu Ekspresi ile gelecekseniz yer bulabilmek için biletlerinizi bir ay öncesinden almanız gerekiyor. Bir ay öncesinden rezervasyon yaptırdığımız öğretmenevinde 4 gece konakladık.

13 Şubat Çarşamba 08.00’de öğretmenevi önünden servise bindik. Uzundere-Cevizli Boğazı arası yaklaşık 1 saat sürüyor. 16 kişilik servisler kullandık. Eğer daha kalabalık giderseniz araca göre fiyat biçeceklerdir.(Ara ulaşım 300 ₺ – Ali Han:05306483022). Köyün içinden geçtikten sonra yol çatala ayrılıyor, biz sağdaki yoldan gidip baraj göletinde indik. Sakalaçarpan ve Sol Kroşe şelalelerine doğru vadiye paralel olarak yaklaşık 15 dk yürüdük. Sol Kroşe tırmanmaya elverişli değildi. Sakalaçarpanda İnanç ve Hüseyin lider tırmanarak üstten emniyetli 2 hat açtılar. Yaklaşık 8 saatlik tırmanıştan sonra 18.30’da servise bindik. Faaliyet süresince akşam yemeğimizi ilçe meydanında bulunan Samanyolu lokantasında yedik.

14 Şubat Perşembe saat 08.00’de öğretmenevinden servise bindik. Cevizli köyünün içinde indik (Ara ulaşım 250 ₺, Ali Kantar:05353230088). Toprak yola bağlanan vadiden yürüdük. Yürüdüğümüz yolun 20 m kadar solunda bulunan tarlaların içinden geçen ve kurulan setleri takip eden patikayı bulamadığımız için yanlış yola girdik. Bu yüzden de şelaleye varmamız uzun sürdü. 13.00’de Soru İşareti rotasına ulaştık. İnanç ve Hüseyin lider tırmanarak 3 ayrı üstten emniyetli hat açtılar. Yaklaşık 5 saatlik tırmanışın ardından yarım saatlik bir yürüyüşle Cevizli Köyü’ne inip 18.00’da servise bindik.

15 Şubat Cuma 08.00’de servise binip Uzunkavak köyüne doğru yola çıktık (Ara ulaşım

 250 ₺, Rahmi Abi:05374421598). Yaklaşık 1 saatlik yolun ardından Uzunkavak’ta köy kahvesinin önünde indik. Kahveyi solumuza alıp evlerin arasındaki patika yollardan yürümeye başladık. 50 dakikalık yürüyüşle Lucifer, Sarı Gelin ve Küçük Fare şelalelerine ulaştık. Sarı Gelin tırmanışa elverişli değildi. Lucifer üzerindeki 2 hatta ve Küçük Fare’de üstten emniyetli 1 hatta tırmanışlarımızı gerçekleştirdik. Yaklaşık 7 saatlik tırmanışın ardından 17.50’de şelaleden ayrıldık ve 18.30’da servise bindik.

16 Şubat Cuma 08.30’da Erzurum’a gitmek için servise bindik ve yaklaşık 1 saatlik yolculuğun sonunda Erzurum’a vardık. Dönüşümüzü 12.00’de Doğu Ekspresi ile yaptık. Son gün pulman koltuklarımızı örtülü kuşetli ve yataklı vagonlar ile değiştirme fırsatı yakaladık. Ankara’dan Lüks Yalova Turizm ile döndük.

Sakalaçarpan Şelalesi (WI3, 25m):

Kullanılan Malzemeler: 1 çift ikiz ip, 8 buz vidası, 6 ekspres, 3 kilitli karabina, 1 HMS, perlon bantlar, 2 uzun ekspres, 1 çift buz aleti, kask, otomatik krampon

İlk Çıkış:  Tunç Fındık, Anıl Şarkoğlu-17 Ocak 2015

Buz Kalitesi:  Bizim gittiğimiz tarihlerde şelalelenin sol tarafında yer yer buz çok iyi olmasa da emniyet ve tırmanış imkanı veriyordu. Buz sağ tarafta genel olarak sertti.

  Şelalenin sol tarafına İnanç, sağ tarafına ise Hüseyin lider olarak tırmandı. Sağ tarafta bulunan 2 bolttan üstten emniyetli hat açıldı. Şelalenin bitiminde sol tarafa da 2 vidadan istasyon kurulup üstten emniyetli hat açıldı. Rotanın sonunda kar altında su birikintisi bulunuyordu(bastığımız yere dikkat edelim). Mağaracı bulunan boltun kulağı oynuyor. Mutlaka bırakma perlonu götürülmelidir. Oynayan bolt iniş yapılmadan önce kontrol edilmelidir.

Soru İşareti Şelalesi (WI3+/4, 40m):

Kullanılan malzemeler: 1 çift ikiz ip, 8 buz vidası, 6 ekspres, 3 kilitli karabina, 1 HMS, perlon bantlar, 2 uzun ekspres, 1 çift buz aleti, kask, otomatik krampon

İlk Çıkış: Doğan Palut,Esra Karadeniz-24 Ocak 2015

Buz Kalitesi: Mevsimine göre oldukça iyiydi. Buz genel olarak sertti fakat istasyon yakınlarında buzun ince olduğu yerlerde vidanın kayaya denk geldiği bir bölüm vardı.

   Şelalenin sol kısmına İnanç, orta tarafına ise Hüseyin; görece daha pozitif eğimli olan bir hatta lider olarak tırmandı. En sağda diğerlerine nazaran daha dik üstten emniyetli bir hat açıldı. Şelalenin sadece birinci ip boyunda tırmanış gerçekleştirdik. Şelalelere festivalden sonra tırmandığımız için bazı kısımlarında buz aletini saplayabileceğimiz  ve kramponumuzu yerleştirebileceğimiz rahat yerler vardı.

Lucifer Şelalesi (WI4+/5, 45m):

Kullanılan malzemeler: 1 çift ikiz ip, 8 buz vidası, 6 ekspres, 3 kilitli karabina,1 HMS, perlon bantlar, 2 uzun ekspres, 1 çift buz aleti, kask, otomatik krampon

İlk Çıkış: Tunç Fındık-21 Ocak 2014

Buz Kalitesi: Şelalenin sol tarafında çatlaklar olup tırmanışa elverişli değildi. Sağ tarafta ise istasyona 10 m kala buz kalitesi iyi değildi. Şelale beklediğimizden daha pozitif bir eğime sahipti.

   Boran lider olarak tırmandı ve şelalenin sağ tarafına da yaklaşık 10 metrelik üstten emniyetli bir hat daha açıldı. Şelalenin sol tarafı sağlam olmadığından ortasından tırmandık ve şelalenin bitimine 10 metre kala  istasyon kurduk. Daha sonra şelalenin sağ tarafına da 10 metrelik üstten emniyetli bir hat açtık.Buz vidalarını toplamak için Cem lider tırmandı. Şelalenin bitiminde aşağıdan da görülen 2 kayadan sağ tarafta olanın üzerinde 2 adet bolt bulunuyordu. Bizim tırmandığımız tarihte boltlar sağlamdı. Şelalenin son 10 metresinde buzun durumu iyi değildi, yer yer buz parçalanıp düşüyordu ve buzun durumu da vida atmaya uygun değildi.

 Küçük Fare Şelalesi (WI3, 20 m):

Kullanılan malzemeler: 1 çift ikiz ip, 8 buz vidası, 6 ekspres, 3 kilitli karabina,1 HMS, perlon bantlar, 2 uzun ekspres, 1 çift buz aleti, kask, otomatik krampon

İlk Çıkış: Arif Mithat Amca-9 Şubat 2014

Buz Kalitesi: Son 2-3 metresi dışında oldukça iyiydi.

  Tuğba lider olarak tırmandı. Rota üzerinde bulunan abalakovu önce ara emniyet noktası olarak kullandı. Daha sonra bu abalakovdan iniş yapıldı. Üst tarafı güçsüz olduğundan 17-18 m tırmanıp istasyon kuruldu.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir