Tarih:24 Nisan 2009 
Yer: Aladağlar Kuzey Bölgesi 
Rota: Büyük Demirkazık Doğu Çarşağı – Klasik rota 
Hava Durumu: 23 Nisan Sabah fırtına ve yağış, öğlen yağış ve sis 
Kar Durumu: Sert kar üstünde bilye kar 
Ekip: Engin KARACA (Lider), Ali Rıza GÜNAY, Adem TURAN, Filiz EMİROĞLU 

23 nisan tatilini  fırsat bilip 11 kişilik bir ekiple Aladağlar kuzey bölgesine tırmanış için yola çıktık. 22 nisan günü kuzey bölgesinde kamp yeri olarak planlanan dipsiz göle, öğle saatlerinde başlayan yağışdan dolayı 1 saat kala mesafede Cimbar vadisine kampımızı attık. Ertesi gün dinlenme olsun dedik ve 24 nisan sabahı havanın güzel olmasını dileyerek 2:30 da kalktık. 

Kalktığımızda yağış ve sis vardı. Bizde hem biraz vakit geçirelim hem de belki hava düzelir bahanesi ile uzun uzun kahvaltı yaptık. Yaklaşık saat 5 civarında yağış kesilince Engin yola çıkma kararı aldı. Zaten gece çantaları hazırlayıp yatmıştık. 5:20 de kamptan hareket edip vadi tabanı boyunca ilerledik. 

İlk bir saat kar durumu çok kötü değildi. Kamptan ayrıldıktan bir buçuk saat sonra büyük Demirkazık doğu çarşağının dibine kadar yükselmiştik. 

Bu sırada yağış tekrar başladı ve biz yine ıslandık. Saat 7 de çarşağı çıkmaya başlamıştık. Fakat kar çok kötüydü. Her adımda tekrar olduğumuz yere geliyorduk. Bir saat kadar yükseldikten sonra çarşak iyice dikleşmeye başladı. 

Bu kez bilye kar üzerinden yükselmeye çalıştık fakat bu durum oldukça riskliydi. 

Saat 8:30 da çarşağın üstündeki düzlüğe ulaştık. Burada biraz mola verip  devam etmeye karar vermiştik. Bu kez kararlıydık hava yağışlıda olsa en azından rota girişine kadar çıkacaktık. 9 gibi devam etmeye başladık. Kar çok kötüydü. Sert bir kar tabakası üstünde yaklaşık 30 cm bilye kar yığılmıştı. Çığ testi yaptık ve rotanın eğimini de göz önüne alarak geri dönmeye karar verdik. Tüm aksilikleri bi’tarafa itip tırmanışımıza devam etmiştik fakat bundan sonrası bizim için büyük tehlike gösteriyordu. Fazla oyalanmadan hemen inişe geçtik ve saat 10:20 de kamptaydık. Şunu anladık ki Nisan ayında Aladağlar kimseyi istemiyordu. 

  

                                                                                                    Filiz EMİROĞLU 

ALADAĞLAR KUZEY BÖLGESİ CİMBAR VADİSİ KAMPI 

  

Faaliyet Tarihi     :  21-26 Nisan 2009 
Faaliyet Yeri       :  Aladağlar Kuzey Bölgesi Cimbar Vadisi/Niğde 
Rotalar:               : 1.Büyük Demirkazık Kış Zirve Denemesi 
                             Ekip; (Lider)Engin KARACA, Ali Rıza GÜNAY, Adem TURAN, Filiz EMİROĞLU 
                             2.Küçük Demirkazık Kış Zirve Denemesi 
                             Ekip; (Lider)Engin KARACA, Ali Rıza GÜNAY 
                             3.Davlumbaz Kış Zirve Denemesi 
                             Ekip; (Lider)Adem TURAN, Gamze SAYIN, Güliz ERSAN, Damla KOÇ, Esma KOT, Abbas ABBASOĞLU, Sinan ÇALIŞKAN 

Faaliyet Ekibi     :Engin KARACA (Lider), Ali Rıza GüNAY, Adem TURAN, Filiz  EMİROĞLU, Gamze SAYIN, Güliz ERSAN,Damla KOÇ Abbas ABBASOĞLU, Esma KOT, Sinan ÇALIŞKAN, Ersel YÜKSEL 

  

21 Nisan 2009 

19.00: Niğde İnan Tur’la 9 kişi yola çıktık. (40 TL).  Adem ve Ersel bizden bir gün sonra                                                                     

geleceklerdi.  

22 Nisan 2009 

06.00: Niğde’deyiz. Eski terminalde inip yolun karşısındaki yazıhaneden dönüş biletlerimizi ayırttık sonra da hemen yanındaki çorbacıda çorba içtik. 

07.00: Hemen oradan kalkan Çamardı minibüsüne binip Demirkazık Köyüne gittik(5 TL) 

08.10: Minibüsten indiğimizde Salim Abi bizi traktörüyle bekliyordu(0 536 465 65 41). Çantaları yükleyip dağ evine gittik. Dönüş için getirdiğimiz temiz giysileri bıraktık. Çamardı jandarmasına gelişimizi haber verdik(0388 711 24 66)  

08.30: Dağ evinden Salim Abi ile birlikte Arpalık ’a yola çıktık. Yarım saat gittikten sonra önümüze kar çıktı. Traktör daha fazla ilerleyemediği için orda inmek zorunda kaldık. Traktör için toplamda 45 TL verdik. 

10.00: Kamp yüküyle yürüyüşe başladık. Hava oldukça güzeldi. Toprak yolda başlarda kar yoktu ama yer yer çamur vardı.  

10.30: Arpalık ’tayız. Yalaktan su şişelerimizi doldurduk. Biraz atıştırdıktan sonra devam ettik. Arpalık ’tan sonra yer yer kar vardı. Kar çok yumuşaktı. Her adımda belimize kadar kara battık. Tozlukları takmadığımız için tüm ayakkabılar; plastikler bile sırılsıklam oldu. Sürekli olarak vadinin dibinden yol aldık. 

14.15: Ara ara verdiğimiz molalarla Teke Pınarı’ndayız. Yağmur ve rüzgar başladı. 

15.30: Dipsiz Göle daha çok vardı ve iyice ıslanmıştık. Kampı olduğumuz yere attık. 

16.00: Herkes ıslaktı. Ocak yakıp yemek yaparken bir yandan da ıslak giysilerimizi kuruttuk. Günün geri kalanı hep çadırda geçti. Yağış zaman zaman durarak devam etti. Gece yağış kesildi fakat onun yerini aşırı rüzgar aldı. Aralıklı olarak dışarı çıkıp gerdirmeleri kontrol ettik. Akşam dokuz gibi de uyuduk. 

23 Nisan 2009 Büyük Demirkazık Kış Zirve Denemesi 

Bugün için herhangi bir plan olmadığı için herkes istediği saatte uyandı. Hava çok güzeldi. Islak eşyaları çadırların üzerine serip kurumaya bıraktık. Biz de matların üstünde oyalanarak geçirdik tüm günü. Saat 14.00 gibi Adem ve Ersel geldi. Tüm gün yattık. Gece sürekli yağmur ve kar yağdı. 

24 Nisan 2009  

Zirve için sabah saat 2:30 da kalktık. Kalktığımızda yağış ve sis vardı. Bizde hem biraz vakit geçirelim hemde belki hava düzelir bahanesi ile uzun uzun kahvaltı yaptık. Yaklaşık saat 5 civarında yağış kesilince engin yola çıkma kararı aldı. Zaten gece çantaları hazırlayıp yatmıştık. 5:20 de kamptan hareket edip vadi tabanı boyunca ilerledik. Rotadan bahsedecek olursak vadi boyunca dipsiz göle doğru ilerlediğinizde Büyük Demirkazık sağ tarafınızda kalıyor. Göle varmadan Beşparmak ve Kocasarp zirvelerini karşınıza aldığınızda sağa doğru yamaç keserek yükseleceksiniz. Eğer sis yoksa karşınızda büyük Demirkazık görünecektir. Bir süre dağa doğru ilerlediğinizde Çanağı ve Adsız Gölü göreceksiniz. Buradan yine yamaç keserek sağ taraftan doğu çarşağına ulaşabilirsiniz. Sonrasında ise çarşağı tamamlayıp bele ulaştığınızda rota için Baba ları göreceksiniz. 

İlk bir saat kar durumu çok kötü değildi. Kamptan ayrıldıktan bir buçuk saat sonra büyük Demirkazık doğu çarşağı nın dibine kadar yükselmiştik. 

Bu sırada yağış tekrar başladı ve biz yine ıslandık. Saat 7 de çarşağı çıkmaya başlamıştık. Fakat kar çok kötüydü. Her adımda tekrar olduğumuz yere geliyorduk. Bir saat kadar yükseldikten sonra çarşak iyice dikleşmeye başladı. 

Bu kez bilye kar üzerinden yükselmeye çalıştık fakat bu durum oldukça zordu. 

Saat 8.30 da çarşağın üstündeki düzlüğe ulaştık. Burada biraz mola verip  devam etmeye karar vermiştik. Bu kez kararlıydık hava yağışlıda olsa en azından rota girişine kadar çıkacaktık. 9 gibi devam etmeye başladık. Kar çok kötüydü. Sert bir kar tabakası üstünde yaklaşık 30 cm bilye kar yığılmıştı. Çığ testi yaptık ve rotanın eğimini de göz önüne alarak engin geri dönme kararı aldı. Tüm aksilikleri bir tarafa itip tırmanışımıza devam etmiştik fakat bundan sonrası bizim için büyük tehlike gösteriyordu. Fazla oyalanmadan hemen inişe geçtik ve saat 10.20 de kamptaydık. Şunu anladık ki nisan ayında Aladağlar kimseyi istemiyordu. 

25.04.2009 davlumbaz kış zirve denemesi 

04.00: Kalktık. Su hazırladık kahvaltı yaptık. Aynı saatlerde Engin ve Ali de uyandı. Onların planı Küçük Demirkazık’tı. 

06.00:Adem in liderliğinde 7 kişilik ekip(Gamze,Güliz,Esma,Damla,Sinan,Abbas)  olarak teknik malzeme almadan yola çıktık.Bizden yarım saat sonra da Engin ve  Ali yola çıktı. Vadiden devam edip vadiyi bölen kayanın üzerinden sola yan kestik. Büyük bir kayanın arkasında oluşmuş dar ve kısa bir vadiden girip yükseldik. Aşırı sis yolu bulmamıza engel olduğu için sürekli olarak durup sisin geçmesini bekledik. Yükselirken çanağı hedef aldık fakat balkonlar ve çığ riskinin olması daha sağdan gitmemize sebep oldu. Biraz sağdan yükseldik.Yine çığ riski ve balkonlar vardı.Orası da olmayınca daha sağa kaydık ama yine aynı tehlikelerle karşılaştık.Biz buralardayken de karşıki dağın yüzünde de Engin ve Ali’yi görüyorduk. Onların arkasından da EÜ DODAK’ tan Orhun ve Adil gelip onlara yetişti ve birlikte devam ettiler. Koca sarp sırt rotasının başladığı yerin karşısındaki hizadan dik kestik. Front  point çıktık. Çığ riski sebebiyle çığ parkurunu ikişerli gruplar halinde yan kestik. Sonra dik keserek yalancı davlumbaza ulaşmaya çalıştık. 

08.40:Çanağın kuzeyindeydik. Daha fazla devam edemedik. Çünkü kayaların kuzey yüzleri tamamen balkon doluydu ve fark etmek çok zordu. Dönüşe geçtik. 

09.40:Uzunca bir mola verip bir şeyler yedik. 

10.10: Davlumbaz’ı yapamadığımız için UDK Tepe’ye gitmeye karar verdik. Çıktığımız yüksekliğin yarısı kadar inip yan kesip hafif yükselerek kuzeye ilerledik. 

10.35: UDK Tepe’deyiz. 

10.55: İnişe geçtik. Engin ve Ali de bizimle aynı saatlerde sisten dolayı dönüşe geçti.  

11.55: Kamptayız. Günün devamı dinlenmekle geçti. Öğleden sonra sürekli kar yağdı. 

25.04.2009 Küçük Demirkazık kış zirve denemesi 

Sabah saat 05:00 gibi hafif yağış ve sis vardı o yüzden çıkışı biraz erteledik saat 08:00 gibi dışarı çıktık. 08:20 gibi kamptan ayrıldık. Ege üniversitesinden gelen arkadaşlar da o gün aynı rota için yola çıkmışlardı. Onlarla karşılaştık.  

Vadiyi dipsiz göle doğru takip ettik. Bir önceki gün doğu çarşağına doğru açmış olduğumuz izlerden Koca Sarp’ın kuzey batı sırtına gelmeden sağa ilerledik. Biraz Yan kestikten sonra Büyük Demirkazık kuzey duvarı solumuzda kalacak şekilde tepeye tırmandık. Hava kapalıydı sis vardı ama kar çok iyiydi, kara batmadan Büyük Demirkazık ile Küçük Demirkazık arasındaki belin 50m kadar doğusundaki düzlüğe ulaştık (10:10 gibi) . Burada biraz mola verdik. Küçük Demirkazığa giden sırt sisle kaplıydı belki açılır diye 11:30 kadar bekledik ama açılmadı biz de dönüş kararı aldık ve kampa döndük. 

23 Nisan için geldiğimiz Aladağlar etkinliğimiz de zirvesiz bitmiş oldu.   

26 Nisan 2009 

05.00:Kalktık. Gece den hazırladığımız sıcak suyu içerek kahvaltı yaptık. Daha sonra çantamızı toplamaya başladık.Çantamızı toparladıktan sonra,kampı da toparlamaya başladık. 

 07.20 :Kamp alanından Arpalık ’a doğru yürümeye başladık.Yürümeye başladıktan  1 saat sonra kadar Tekepınarı ’nı geçip  kapıdan teker teker  yukarı çıkıp Cimbar’a doğru devam ettik. 

  

09.15:Cimbar ’a girdik. Yer yer çok zor olmayan  kaya geçişleri var. Kanyonu takip ederek   ana yola çıktık. Oradan 10 dk sonra dağ evine vardık. Orda Egelilerde buluştuk. Sıradaki Niğde minibüsü 12.30 da olduğu için Salim Abi ’yi arayıp 13 kişi ona kahvaltıya gittik.(5 TL) 

12.30: Salim Abi ’nin evinin oradan Çamardı minibüsüne bindik(6 TL). 

 01.30: Niğde deydik. Daha önceden ayırttığımız biletleri satın alıp hamama gittik. Pazar günü kızlara kapalı olduğu için kızlar öğretmen evine gittiler. Hamamdan çıktıktan sonra yemek yemeye gittik. 19.00: Niğde İnan Turizm’le Bursa’ya dönüşe geçtik(40 TL). 

27 Nisan 2009 

07.00: Bursa’dayız. Kar durumunun kötü olması sebebiyle planlanan zirvelerin hiçbiri yapılamadığı için üzgün, Aladağlar ’da bir arada olmaktan, tekrar onun havasını solumaktan mutluyuz. Çok güzel bir faaliyetti. Herkese teşekkürler. 


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir