Faaliyetin adı                                   : Ağrı Dağı Zirve Tırmanışı 

Faaliyetin tarihi                               : 10-17 Haziran 2006 

Faaliyete katılan sporcular              : Korcan Karaoysal     Cüneyt Shukriev  Babek Shateri  Tuncel Kırt           Ali Rıza Günay 

Rota                                              : Güney klasik rotası        

                                                 

10 Haziran 2006 

            Saat 12:00’ da  Bursa terminalinden Ağrı otobüsüne bindik. Zevkli uzun ve yorucu bir 26 saatlik bir yolculuktan sonra ağrı bize zirvesini,heybetini ve asaletini gösterince bir an kendimizi  ona bakmaktan alamadık. Bir anda  Doğubeyazıt ‘tayız. İner inmez Bursa’dayken dağın durumunu ve şehir içi ulaşımı öğrenmek için irtibata geçtiğimiz Sayım Abi bizi karşıladı.2 yabancı uyruklu arkadaşımızda tırmanışa geldiği için gerekli izinleri halletmek  bize fazladan 2  güne mal oldu.Yabancı uyruklu arkadaşlar için Ağrı dağına tırmanışta dışişleri bakanlığından izin alınması gerekiyor.Bu iki günlük zoraki otel misafirciliği canımızı baya sıktı aslında. 

14 Haziran 2006 

Sabahı saat 07:00 da sayım Abiyle Doğubeyazıt otogarından dağa doğru yola çıktık. En son eli köyünü geçtikten sonra 2500 e kadar arabayla geldik.Bu ara mesafedeki ulaşım yolu gayet rahatsız edici ve yaz olduğu için tozlu.Yaklaşık 2500m den  3200 kampına vardığımızda saat 11:00’dı. 

15 Haziran  2006 

3200 kampında irtifa yavaş yavaş  kendini hissettirmeye başladı bile.Saat 14:00-15:00 gibi kampın bulunduğu yamacın doğusunda kalan vadiden su akmaya başlıyor.Bu vadi cehennem deresini takip eden vadi.Ertesi gün 3200 kampının bulunduğu güney klasik rotasından devam ederek 4200 kampına gitmek için03:15’de yola çıkma planı yaptık. Bu iki kamp alanının ortasında 3800 kampı da bulunuyor. İrtifadan baş ağrısı hepimizde iyice hissedilmeye başladı bile.İki kamp alanının arasındaki belirgin patika kaybedilmediği müddetçe normal tempoda 4200 kampına varış yaklaşık 3-3,5 saat kadar.3200 de olduğu gibi suyu öğleden sonra elde edebildik.Saat 07:00 4200 kampındayız.Buraya gelindiğinde kamp kendini belli ediyor.Yaklaşık 10m arayla bulunan kamp yerleri cehennem deresinin batısında kalıyor.Bütün ekipte irtifa sersemliği. 1 gece daha  burada kalabiliriz ama 4200 kampına beklediğimizden daha erken bi saatte ulaştığımız için adaptasyon kısmına daha fala süremiz var. Gün boyu bi şeyler yemek lazım ama herkes tok! 01:00’ a saatlerimizi kuruyoruz, kalktığımızda hava açık, rüzgarsız yorgunluk var ama ekip iyi durumda olduğundan zirveye gitmek,havayı da iyi yakalamışken, çok cazip. 

16 Haziran 2006 

02:30 hareket zamanı ve artık zirve yolundayız heyecan ve akılda bir sürü soru. İnönü zirvesinin altındayız, buzul ve yan geçiş sürekli akılda… Yan geçişte buzun ve havanın uygun olması  ip açmamıza gerek bırakmadı. Hava açık, rüzgar zirveye yaklaştıkça dengemizi bozacak kadar kuvvetliydi. Yaklaşık 5,5 – 6 saatlik tırmanıştan sonra zirveye ulaştık.En son 100m aslında işin en zevkli ve dikkatli olunması gereken kısım olan buz. Buza girmeden önce krampon ve kazma hazırlığı gerekiyor. Heyecan mutluluk fotoğraf telaşı derken 10-15 dk. Zirvede kalıp dönüşe geçtik.Maddi  zorluklardan dolayı Doğubeyazıt dönmek zorundaydık. Kampı toplayıp beklemeden devam ettik. 16:00 gibi arabadan indiğimiz yerdeydik. Burada sayım abiyle buluşup Doğubeyazıt döndük.1 gece daha burada kaldıktan sonra tekrar 26 -27  saatlik Bursa yolculuğu ve sevgilerle Ağrı… 

             

İki kampta da suyu öğleden sonra buzun daha fazla erimesinin etkisiyle şeytan deresini takip eden vadiden elde ettik. Sabah saatlerinde su kaynağı yoktur. Bize tüm tırmanış boyumca her konuda yardım eden

sayım abi:05436350494 


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir